Drewno w Twojej kuchni. Dobry wybór?

Wiele można przeczytać na temat zachwytów nad produktami drewnianymi, zwłaszcza biorąc pod uwagę meble. Warto zastanowić się więc nad tym, czy ich zakup do kuchni to dobra decyzja.W pierwszej kolejności należy skupić się na walorach estetycznych omawianego rozwiązania. Nie ma co się oszukiwać, meble kuchenne wykonane z drewna prezentują się oszałamiająco, zwłaszcza wtedy, gdy ich kolorystyka zostanie w sposób odpowiedni dopasowana do aranżacji całego wnętrza. Drewno wprowadza niezwykle przyjemny, naturalny klimat, który znajduje swoich zwolenników na całym świecie. Jeżeli więc jesteście miłośnikami natury, produkty drewniane będą dla Was odpowiednie.

Pamiętać należy jednak o tym, że kuchnia to miejsce dość specyficzne. Panują w niej bowiem trudne warunki. Wilgoć, zmienne temperatury, zabrudzenia – to najważniejsze czynniki, które mogą wpłynąć na kondycję naszych mebli i ewentualnie doprowadzić do ich zniszczenia. Jeżeli chodzi o wpływ wysokich temperatur, powinniśmy brać pod uwagę parametr kurczenia się drewna. O czym mowa? Każdy gatunek drewna pod wpływem temperatury ulega deformacjom – jedne w większy, a drugie w mniejszym stopniu.

Wszystko to sprawia, że im mniejszy skurcz, tym lepiej. Warto decydować się przede wszystkim na meble wykonane z egzotycznych gatunków drewna (np. teaku). Charakteryzują się one wspaniałymi parametrami użytkowymi i wysoką wytrzymałością właśnie na wpływ wysokich temperatur. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze meble nie zmienią swojego kształtu.

Drewna egzotyczne są również odporne na wpływ wilgoci, która bardzo często prowadzi do butwienia elementów drewnianych. Pamiętajmy jednak o tym, że meble kuchenne z tego typu materiału będą przeważnie bardzo drogie. Dla wszystkich tych, którzy szukają oszczędności, polecić można krajowy gatunek drewna, czyli dąb – charakteryzuje się on bowiem naprawdę wysoką wytrzymałością, dlatego powinniśmy być jak najbardziej zadowoleni, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego niezwykle atrakcyjny wygląd.